- Qırmızı kələm K vitamini ilə zəngin olması sayəsində beyin funksiyalarını işlədici və diqqəti artırıcı təsirə malikdir. Bu vitamin sinir sisteminin zərər görməsinin qarşısını alır və Alzheimer kimi xəstəliklərdən qorunmasını təmin edir.
- Olduqca az kaloriyə sahib olduğu üçün bu bitki kökəlmək istəməyən insanların üstülük verdiyi qidadır.
- Liflə zəngin olması da qırmızı kələmi pəhriz saxlayanlar üçün faydalı qida halına gətirir.
- Alimlərin araşdırmalarına əsasən qırmızı kələmi çox yeyən insanların mədə, ağciyər, dəri, yoğun bağırsaq xərçənginə tutulma ehtimalı digərləri ilə müqayisədə daha aşağıdır.
- Qırmızı kələmin bir digər faydası da gtoksinlərin bədəndən atılmasını sürətləndirməsidir. Məlumdur ki, gtoksinlər revmatizm, artrit, dəri xəstəlikləri və gut xəstəliklərinə səbəb olur.
- İmmun sisteminə birbaşa təsir edərək onu gücləndirir və bədənin xəstəliklərə qarşı müqavimətini artırır.
- Damarları genişləndirərək qan dövranını yaxşılaşdırır. Bunun sayəsində insanı ürək xəstəliklərindən və koronar xəstəliklərdən qoruyur.
- Yumşaldıcı və həzm etdirici xüsusiyyəti ilə öskürəyə yaxşı təsir edir.
- Baş ağrısına yaxşı təsir edir. Qırmızı kələmin yarpaqları ağrıyan başa kompres edilərsə, ağrını azaldar.
- Kələmin toxumu bağırsaq qurdunu düşürür və sidikqovucudur.
- Sızanaqlara yaxşı təsir edir.
- Tərkibindəki antioksidant maddələr sayəsində katarakt və iflic keçirmək riskini azaldır.
- Avropa ölkələrində kələm suyu mədə xorası üçün müalicə üsulu kimi istifadə olunur.
Qeyd: Qırmızı kələm yodun bədəndə sorulması prosesini zəiflədir. Buna görə də həftədə 3-4 dəfə kələm yeyən insanlar yod qəbul etməlidir. Yodlu duz istifadə edə və ya yodla zəngin qidaları qırmızı kələmlə birlikdə yeyə bilərsiniz.